Green Events lanceert Duurzaamheidsladder Evenementen op ADE Green

21 oktober 2024

Green Events lanceert Duurzaamheidsladder Evenementen op ADE Green

Op 18 oktober 2024 is tijdens ADE Green de Duurzaamheidsladder Evenementen (DLE) gelanceerd.

Green Events ontwikkelde een handleiding voor organisatoren, beleidsmakers en leveranciers om "het verduurzamen van de evenementensector te vergemakkelijken". De DLE werkt met een groeimodel van 5 treden, waarbij de mogelijkheid om te klimmen motiveert om verder te ontwikkelen.

Laura van de Voort (co-founder & eigenaar van Green Events); ‘’In de afgelopen jaren hebben we van organisatoren veelvuldig de vraag gekregen of we een checklist konden maken om de duurzame stappen duidelijk in kaart te brengen. Deze vraag leeft ook bij veel gemeenten. Harmonisering van richtlijnen en criteria vraagt om een landelijke aanpak, om wildgroei te voorkomen.’’ De DLE heeft als uitgangspunt: het toegankelijk maken van informatie en praktische tools. Voor beginners om de eerste stappen te nemen, en voor koplopers als inspiratie om ambities op de ESG (Ecological, Social and Governance) thema’s te realiseren.

Groeimodel met praktische handvatten

De Duurzaamheidsladder Evenementen (DLE) is volgens Green Events een groeimodel voor organisatoren, (semi) overheidsorganisaties en leveranciers, om richting en praktische handvatten te geven voor het zetten van duurzame stappen. In samenwerking met het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat, Green Deal Circular Festivals, Handicap NL, Gemeente Amsterdam, Gemeente Utrecht, Gemeente Haarlem, Gemeente Venlo, Gemeente Arnhem, Gemeente Alkmaar, Gemeente Dronten, Provincie, Noord-Holland en Recreatie Noord-Holland is de DLE inhoudelijk samengesteld.

In de DLE zijn 13 thema’s uitgewerkt om een evenement toekomstbestendig te organiseren. De thema’s zijn verdeeld rond de ESG kapstok. De Ecologische (E) thema’s zijn o.a. energie en materialen, de Sociale (S) zijn o.a. diversiteit & inclusie en toegankelijkheid en tenslotte de Governance (G) thema’s, o.a. mindset & organisatiecultuur en strategie & organisatie. Veel grote bedrijven en organisaties rapporteren standaard aan de hand van deze thema’s, bijvoorbeeld door de nieuwe Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD).

Lees hier meer en download de eerste versie van de DLE gratis.