IJzeren Podiumdieren 2017 uitgereikt

26 januari 2018

Op zaterdagavond 20 januari zijn de IJzeren Podiumdieren 2017 uitgereikt in de categorieën ‘beste marketeer’, ‘beste programmeur’, ‘beste directeur’, ‘beste festival’ en ‘beste podium’. De IJzeren Podiumdieren zijn de belangrijkste vakprijzen in de live-popsector.

Winnaars zijn (met motivaties van vakgenoten en collega’s):

Beste marketeer: Lars Terhorst (EKKO)
“Deze marketeer laat al jaren heel goed zien dat je ook je podiumorganisatie kan positioneren. Hij voert een creatief marketingbeleid, met vernieuwende campagnes, dat verder gaat dan alleen het promoten van artiesten. En dat in een stad waar de concurrentie moordend is.  Daarnaast is hij altijd bereid om kennis te delen, een voortrekker van organisatie-overschrijdend overleg.”

Beste programmeur: Maarten van Vught (WOO HAH!, Encore festival)
“Een TGV, een programmeur als een High Speed Bullit Train. Deze persoon heeft er in sneltreinvaart voor gezorgd dat de organisaties waarvoor hij programmeert enorme sprongen hebben gemaakt. Hij dwingt, onder ander door aanstekelijk enthousiasme, de juiste beslissingen af bij agenten en collega’s. Hij loopt ver voor op de smaak van de dominante ‘popklasse’. Hij heeft een zeer goede neus voor talent.”

Beste directeur: Frans Vreeke (TivoliVredenburg)
“Een inspirerend bestuurder voor zowel grote als kleine organisaties. Geen berg te hoog, geen vallei te laag, geen rivier te breed. Schijnbaar moeiteloos blijft deze persoon rechtuit varen en met onophoudelijk succesvol resultaat.”

Beste festival: WOO HAH! (Tilburg)
“Dit festival is in korte tijd boven verwachting enorm gegroeid: de bezoekersaantallen zijn verdrievoudigd, het bereikt, door uitgekiende marketing, ongelooflijk veel media.
De actuele programmering is een uitstekende mix van zowel beginnende als meer gearriveerde artiesten. Het is zonder twijfel het belangrijkste evenement van de Benelux in zijn genre.” 

Beste podium: WORM (Rotterdam)
“Dit podium is losgerukt van de gladde praatjes en flitsende presentaties, het is recalcitrant zonder verbeten te zijn, hip door niet mee te hollen met hypes. Do It Yourself in hart en nieren. En het presenteert een pop-grensoverschrijdend programma.
Deze brutale snotaap van de sector noemt zich – met de tong in de wang – avantgardistische staat.”

IJzeren Eierbal
Timo Spruitenburg (26) is de winnaar van de IJzeren Eierbal. Spruitenburg is projectmanager en eigenaar van drie festivals: het Into the Woods festival, Into the Woods ADE weekender en Wildeburg festival. De IJzeren Eierbal is een prijs voor een groot talent in de live-muzieksector en wordt dit jaar voor de tweede keer uitgereikt door 3voor12.

Lifetime Achievement Award & Erepenning van de stad Groningen
Peter Weening, programmeur van Vera (Groningen), ontving vanavond uit handen van Burgemeester van Groningen Peter den Oudsten, de VNPF Lifetime Achievement Award 2018 én de erepenning van de stad Groningen.
Incidenteel wordt er een Lifetime Achievement Award uitgereikt door het bestuur van de Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals (VNPF). De prijs wordt toegekend aan één of meer professionals uit de popsector die met hun carrière een grote bijdrage leveren en/of hebben geleverd aan de popsector.

In 2018 gaat een Lifetime Achievement Awards naar Peter Weening (Vera Groningen). Weening is pionier van de programmering van onder andere de wat vuigere vormen van pop en rock in Nederland. Al 40 jaar krijgt Weening het voor elkaar om onder verschillende cultuurpolitieke beleidslijnen en de steeds veranderende tijdgeest een consistente en avontuurlijke en belangwekkende muziekprogrammering te organiseren. Weening heeft van Vera een internationaal bekend en geliefd podium gemaakt.

Achtergrond
De IJzeren Podiumdieren worden sinds 1997 jaarlijks uitgereikt door de Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals (VNPF). De IJzeren Podiumdieren zijn zogenaamde peer to peer prijzen. De leden van de vereniging brengen hun stem uit. De persoon of organisatie die de meeste stemmen ontvangt, wint de prijs.
De uitreiking van de IJzeren Podiumdieren wordt georganiseerd door de VNPF, Eurosonic Noorderslag, de Oosterpoort & Stadsschouwburg Groningen.

De uitreiking wordt mede mogelijk gemaakt door: Kolibrie HRM voor Horeca, Concordia de Keizer, Jack Daniel’s, Ticketmaster en Hanos