Inclusief werkgeven: waarom (en hoe?) objectief werven en selecteren

7 juli 2022

Wanneer jullie organisatie op zoek is naar geschikte medewerkers én een diverser werknemersbestand nastreeft, is objectief werven en selecteren tijdens een sollicitatieproces een must. 

De Normaalste Zaak is dit jaar een Community of Practice (CoP) gestart waarin werkgevers onder professionele begeleiding hiermee aan de slag gaan. En ook AWVN start dit jaar een aantal CoP’s.

Staan jullie ook op het punt om de werving- en selectieprocedure van jullie organisatie onder de loep te nemen? Lees dan vooral verder.

Waarom objectief werven en selecteren?
Iedere organisatie wil na een sollicitatieprocedure de beste kandidaat selecteren, maar dat gaat meestal niet vanzelf. Ook als we ons neutraal proberen op te stellen, hebben onbewuste vooroordelen invloed op de keuzes die we maken. We zijn geneigd om af te gaan op ‘de klik’ die we met iemand hebben. Bij objectief werven en selecteren verleg je de focus van ‘wie ben jij’ naar: ‘wat kun jij’. Want daar draait het immers om: competenties en bijbehorende potentie.

Interventies
In een CoP passen werkgevers twee of drie interventies – nudges – toe: inclusievere vacatureteksten schrijven, een objectieve eerste screening en gestructureerd interviewen. Laten we even inzoomen op die laatste. Gestructureerd interviewen houdt in dat elke sollicitant dezelfde competentiegerichte vragen krijgt. Door voorafgaand al een scoreformulier op te stellen, kan je na afloop de antwoorden van de kandidaten naast elkaar leggen en op een eerlijke manier vergelijken. Niet-relevante criteria krijgen zo geen kans.
In dit beknopte informatiedocument leest je meer over alle drie de nudges

Ervaringen tot nu toe
Werkgevers die de nudges al toepassen, ervaren dat het, zeker in het begin, meer tijd kost om met vacaturehouders een sollicitatieprocedure op te zetten. Daar staat tegenover dat het bereik van de vacatures groter wordt en dat – ook in tijden van krapte – er betere matches op gesprek komen. Op dit moment loopt er al een CoP. Die CoP volgt ieders ontwikkeling daarin. Waaronder die van IKEA. Recruiter Filiz Sazoglu-Durmus werd geinterviewd over haar ervaringen tot nu toe. Wat heeft ze geleerd tijdens de twee traingingsdagen? Wat denkt ze dat objectieve werving en selectie IKEA gaat opleveren?

Lees hier het hele interview met Filiz Sazoglu-Durmus

Ook aan de slag?
Overwegfen jullie u ook deelname aan een CoP voor objectief werven en selecteren? Meedoen is kosteloos, maar vraagt wel om een tijdsinvestering.

Hier op de site van AWVN vind je alle relevante informatie