Bron

Music Tech Netherlands

Music Tech Netherlands: Meet-up #3: Creëren met AI

11 oktober 2024

Music Tech Netherlands: Meet-up #3: Creëren met AI

Op woensdag 23 oktober 2024 organiseert Music Tech Netherlands de derde meet-up: “Creëren met AI”.

Tijdens deze bijeenkomst wordt ingegaan op de impact van kunstmatige intelligentie (AI) op het creatieve proces in de muzieksector. AI verandert blijvend de manier waarop artiesten creëren en het publiek interacteert met artistieke content. Ondanks ethische uitdagingen biedt AI ook kansen om creatie toegankelijker te maken en nieuwe vormen van expressie te stimuleren.

AI verrijkt het werk van artiesten en opent nieuwe mogelijkheden, terwijl ook niet-professionele gebruikers door laagdrempelige AI-tools creatief aan de slag kunnen. Het vinden van een balans tussen innovatie en het behoud van artistieke waarden is essentieel. Kennisdeling tussen artiesten en publiek speelt hierin een belangrijke rol. Door ervaringen te delen van creatieven en professionals die AI al succesvol inzetten, biedt deze sessie waardevolle inzichten in hoe AI kan bijdragen aan innovatieve vormen van creatie en interactie.

Aanmelden?

Aanmelden kan hier, geef daarbij als je blijft lunchen ook even je dieetwensen aan.

Sprekers

Moderator: Femke Blok

Jeff Luyten, Co-Founder Uncanny

Uncanny is een creatief bureau gespecialiseerd in visuele producties. Met Uncanny integreert Jeff Luyten AI in hun workflow en creatieve proces. In samenwerking met Frascati Symphony maakten ze door de integratie van motion capture en generatieve AI een visuele projectie die resoneert met de klassieke performance.

Paul van Beek – Co-founder, Bureau Moeilijke Dingen

Paul van Beek is mede-oprichter van Bureau Moeilijke Dingen, een ontwerpstudio die creatieve en technische oplossingen ontwikkelt voor autonomie en zelfexpressie. Hij werkt aan meerdere projecten waarin AI en muziek samenkomen, zoals SYNC (Van Abbe), AI Visuals (Julia Sabaté), en Anima, een interactieve installatie voor jamsessies tussen mens en machine.

Albert van Abbe – Artiest, Visual Artist

Sound nerd en visual artist Albert van Abbe heeft alle facetten van elektronische muziek verkend; van minimalistische geluidsinstallaties tot Acid Hardcore. Een lange lijst samenwerkingsprojecten en publieke installaties complementeert zijn indrukwekkende CV. Zo ontwikkelde hij samen met Bureau Moeilijke Dingen en de TU Eindhoven SYNC, een AI-hardware sequencer die nieuwe MIDI-tonen genereert op basis van zijn 20-jarige oeuvre.

Dominique Vleeshouwer – Artiest

Dominique Vleeshouwer, artiestennaam DOMNIQ, is een virtuoze percussionist die solo-optredens combineert met innovatieve projecten. Samen met WERC Collective ontwikkelde hij OK AI, een rijdende AI-concertzaal die de interactie tussen menselijke creativiteit en kunstmatige intelligentie verkent.

Koos Zwaan – Lector Innovatie in de Muziekindustrie, Inholland University

Koos Zwaan is lector innovatie in de muziekindustrie bij de Inholland University of Applied Sciences en lab lead van het International Music Industry Lab. Hij onderzoekt samen met stichting AIxDesign hoe generatieve AI binnen de muziekindustrie wordt toegepast en hoe rechtvaardig deze tools zijn voor alle betrokkenen.

André Ettema – Founder, The Solos

André Ettema is oprichter van The Solos, een bedrijf gespecialiseerd in sound design voor filmtrailers, advertentiecampagnes en audioproducties. The Solos werkte aan films zoals Once Upon A Time In Hollywood en Top Gun. Daarnaast heeft André gewerkt met artiesten zoals Madonna en Depeche Mode en verkent hij het gebruik van AI in sound design en muziekproductie.

Programma

Ook ditmaal krijg de aanwezigen de kans om de vloer te betreden en de mogelijkheden, kansen en uitdagingen te delen die zij zien als het gaat over creëren met AI. Dit helpt Music Tech Netherlands te begrijpen waar de behoeften liggen en hoe het netwerk het beste kan ondersteunen. Samen kunnen we zo de toekomst van de sector vormgeven. De bijeenkomst wordt afgesloten met een gezamenlijke lunch, aangeboden door de ESNS business club, een uitstekende gelegenheid om elkaar beter te leren kennen, ideeën uit te wisselen en mogelijke nieuwe samenwerkingen te verkennen.

Programmaverloop

10:00-10:15 Inloop
10:15-10:45 Keynote: Jeff Luyten (Uncanny)
10:45-11:30 Paneldiscussie
11:45-12:30 Fishbowl
12:30-13:30 lunch *Aangeboden door de ESNS Business Club

Dutch Design Week in Effenaar

De meet-up “Creëren met AI” is onderdeel van Dutch Design Week (DDW) en de missiedag ‘Digital Future’. De gehele dag staat de Effenaar in het teken van dit thema en dit dagprogramma is vrij te bezoeken voor alle aanwezigen, blijf na de lunch dus zeker hangen voor de andere inspirerende panels.

13.30 – 14.30 – WAIVE: Show & tell

Tijdens deze sessie vertellen Max en Joost van Stichting Thunderboom Records meer over het WAIVE project, de wijze waarop zij generatieve algoritmes op basis van publieke waarden ontwikkelen en hoe deze tools makers kunnen helpen in hun creatieve proces.

14.40 – 15.40 – LoveLace panel: from muse to master

Een gesprek tussen vrouwelijke experts die technologie ontwerpen en ermee werken. Ze bespreken de genderongelijkheid in creatieve technologie, dagen stereotypen uit, benadrukken het belang van rolmodellen en bieden praktische oplossingen om de genderkloof te dichten.

Music Tech Netherlands

Music Tech Netherlands brengt artiesten, podia, techbedrijven, onderwijs- en kennisinstanties samen om te leren, kennis te delen en te komen tot duurzame en sectorbrede implementatie van nieuwe technologieën en bijbehorende modellen. Een nieuw netwerk waardoor de muziekindustrie aanjager, verkenner en vormgever van innovatie wordt in samenwerking met de technologische sector. Music Tech Netherlands is onderdeel van Music Tech Europe; een Europees ecosysteem van soortgelijke netwerken.

Deze meet-up is mogelijk gemaakt door CLICKNL. CLICKNL stimuleert kennisgedreven ontwerp in de creatieve industrie. Ze verbindt professionals aan onderzoekers in verschillende programma’s en geeft met behulp van onderzoeksagenda richting aan de innovatie van morgen. Meer weten? Kijk op clicknl.nl.