‘Nederlanders missen cultuur’

15 april 2020

Bijna de helft (45%) van de Nederlanders zegt cultuurbezoek te missen nu deze sector op slot zit vanwege de coronamaatregelen. Onder de mensen die tenminste één keer per kwartaal een bioscoop, concert, voorstelling, museum of festival bezoeken ligt dat percentage zelfs boven de 60%. Dit blijkt uit onderzoek dat DirectResearch uitvoerde in opdracht van de Academie voor Cultuurmanagement.

Mensen missen vooral de ontspanning, het plezier en de gespreksstof die cultuur met zich meebrengt. Ook missen ze de manier waarop het hun nieuwsgierigheid prikkelt. Er is grote behoefte aan ‘het hoofd leeg maken’ in deze gekke tijden. Voor vrouwen, randstedelingen en hoger opgeleiden telt dit nog zwaarder dan gemiddeld.

Flinke impact
Nederlanders vinden dat de coronamaatregelen een behoorlijke impact hebben op hun eigen cultuurbezoek en het verwachte cultuuraanbod in het komende jaar. Tot voor kort was dat wel anders: het vertrouwen in de culturele sector was eind 2019 op recordhoogte. Nederlanders maakten meer gebruik van het aanbod en hadden de verwachting dit in de toekomst te blijven doen. 

Alternatieven
Om het gemis te compenseren wordt online veel vaker dan normaal gezocht naar musea, worden er meer films en series gekeken en gebruikgemaakt van streamingdiensten voor (live) muziek en theater. Ook wordt er meer muziek gemaakt, gelezen, gepuzzeld en gewandeld.

Lange doorwerking
Hoe hun cultuurbezoek er na de pandemie uit ziet, is voor veel Nederlanders nog onzeker. Sommigen denken dat ze blij zullen zijn “als ik weer ergens naar toe kan”. Anderen verwachten dat van uitstel afstel komt. Of dat ze er door de coronacrisis geen geld meer voor cultuurbezoek zullen hebben. En menigeen is ook voorzichtiger geworden in verband met zijn gezondheid: hoe druk is het er?

Monitor
Sinds 2015 voert de Academie voor Cultuurmanagement samen met Direct Research een doorlopend trendonderzoek uit naar het consumentenvertrouwen in de culturele sector.  Dat daalde in maart ruim 9 punten en kwam daardoor zelfs in het negatieve.In 2019 zijn ruim 1000 Nederlanders ondervraagd, voor deze speciale corona-editie zijn 386 Nederlanders ondervraagd.