Onderzoek naar podia: eerste resultaten

4 juni 2019

In aanloop naar de beleidsperiode 2021-2024 laat het Fonds Podiumkunsten onderzoek doen naar podia. De indruk is dat de programmering van podia niet voldoende ruimte kan bieden voor aanbod dat mede met landelijke subsidie tot stand komt. Maar klopt dit beeld? En als dit zo is, hoe kan het Fonds de balans tussen aanbod en afname dan verbeteren? 

Data-atlas
HTH Research heeft de beschikbare data uit 2017 geordend volgens een zogeheten ‘data-atlas’. De rapportage geeft inzicht in de afzet van gesubsidieerd aanbod op verschillende soorten podia. Ook geeft het een beeld van de omvang van andersoortig aanbod op die diverse soorten podia. 

Het Fonds ondersteunde in 2017 in totaal 238 grote en kleine podia. Uit de inventarisatie blijkt dat een groot deel van deze podia de grootste afnemers zijn van landelijk gesubsidieerd aanbod. Dit geldt voor zowel aanbod dat wordt ondersteund vanuit de Basisinfrastructuur als voor aanbod dat wordt ondersteund door het Fonds Podiumkunsten. Vlakke vloeren programmeren in verhouding veel landelijk gesubsidieerd aanbod. Grofweg de helft van hun programmering bestaat uit landelijk gesubsidieerd aanbod. 
Er zijn ook door het Fonds ondersteunde podia die geen landelijk gesubsidieerd aanbod tonen. Dit betreft veelal een grote groep kleinschalige locaties die vooral muziekaanbod programmeren. 

Lees hier het volledige artikel.