Bron

Pearle*

Foto

AB te Brussel

Radiospectrum: bescherming van culturele frequenties, Oproep aan Europa

31 oktober 2022

Radiospectrum: bescherming van culturele frequenties, Oproep aan Europa

Draadloze (audio- en video-) verbindingen voor onze producties zijn afhankelijk van frequentieruimte. Helaas is frequentiespectrum schaars en niet “oprekbaar”. Nieuwe technieken gaan vrijwel altijd ten koste van bestaande gebruikers.

De EU bekrachtigde in haar besluit van 2017 over de UHF (ultra-high frequency) om de toegang voor zendgemachtigden en de entertainmentindustrie tot de 470-694 MHz-band te waarborgen tot ten minste 2030. Maar op de WRC (World Radio Conference) in 2023 kan deze frequentieband worden opgenomen in de agenda en wederom ter discussie worden gesteld.

Zie hier het hiernaast genoemde besluit van de EU.

Toegang tot UHF waarborgen

De culturele en audiovisuele sectoren zullen Europese en nationale beleidsmakers en regelgevers aan deze afspraak herinneren. Deze afspraak is aangegaan om de waarborging en voortdurende toegang tot de UHF voor cultuur te ondersteunen.

Rol van live in de samenleving

In de week van 8 november wordt een call to Europe gepubliceerd en wordt een hybride evenement georganiseerd door de WSG in Brussel. Namens Pearle* neemt Tom Bonte, gedelegeerd bestuurder van poppodium AB in Brussel, deel aan een panel om te vertellen over de rol van de live sector in de samenleving.

Deelnemen?

Om je in te schrijven en meer info te vinden over het evenement op 8 november in de EBU in Brussel, klik hier.