Visie op een bruisend Eindhoven: focus op de nachtcultuur

4 oktober 2024

De gemeenteraad van Eindhoven heeft met een ruime meerderheid de visie ‘Sharing the Vibes: Samen naar een bruisend Eindhoven’ aangenomen.

Deze visie schetst een toekomst waarin Eindhoven zowel overdag als ’s nachts bloeit, met een sterk economisch, cultureel en sociaal fundament. Het stelt de stad in staat om haar positie als innovatieve wereldstad verder te versterken.

Een van de speerpunten van deze visie is de versterking van de nachtcultuur. Eindhoven ziet de nachtcultuur als een cruciaal onderdeel van het stedelijk leven, met mogelijkheden voor creatieve en innovatieve ontwikkelingen binnen de nachtelijke economie. Het nachtleven, variërend van muziek en kunst tot experimentele concepten, draagt bij aan de aantrekkingskracht van de stad en biedt een platform voor diversiteit en culturele uitwisseling.

Naast het versterken van de nachtcultuur, richt de visie zich ook op placemaking, pop-upconcepten en nieuwe horeca-initiatieven. Hierbij ligt de nadruk op duurzaamheid en inclusiviteit, passend bij de groeiende diversiteit van de stad. Er is aandacht voor een balans tussen levendigheid en leefbaarheid, zodat Eindhoven niet alleen een bruisende stad is, maar ook een plek waar bewoners zich veilig en thuis voelen.

De visie is het resultaat van een intensieve samenwerking tussen de gemeente, ondernemers, bewoners en culturele organisaties. Deze brede betrokkenheid heeft geleid tot een sterke sociale en culturele dynamiek, waarin Eindhoven een toekomstbestendige stad wordt waar creativiteit en innovatie centraal staan, zowel overdag als ’s nachts.

Op 9 oktober zal wethouder Robert Strijk de visie officieel aan de stad presenteren tijdens het evenement Op ’t Podium. Sharing the Vibes!