Foto

Ben Houdijk

VNPF reikt Lifetime Achievement Award uit aan Jack Pisters

16 september 2024

VNPF reikt Lifetime Achievement Award uit aan Jack Pisters

Tijdens de opening van het Congres Podia Festivals Evenementen ontving Jack Pisters de Lifetime Achievement Award / IJzeren Podiumdier voor zijn belangrijke rol in de poptalentontwikkeling en het popmuziekonderwijs.

De rol van Pisters in de ontwikkeling van nieuw, Nederlands poptalent is volgens de Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals (VNPF) niet te onderschatten. Pisters begeleide in totaal maar liefst 614 bachelor studenten en 41 master studenten van auditie tot eindexamen. Na meer dan 20 jaar als mentor en vernieuwer aan het Conservatorium van Amsterdam, gaat hij nieuwe uitdagingen aan. Pisters heeft het popmuziekonderwijs vernieuwd en veel van zijn oud-studenten hebben nu een belangrijke rol in en op de Nederlandse poppodia en popfestivals. Pisters ontwikkelde een integrale benadering van muziekeducatie, waarbij muzikale, mentale en creatieve groei centraal staan (het A-MACK systeem). Dit systeem heeft veel jonge popartiesten geholpen hun eigen stijl te vinden.

Voor zijn tijd als docent was Pisters zelf popmuzikant, wat hielp de brug te slaan tussen onderwijs en de popmuziekindustrie. Naast zijn werk aan het Amsterdams conservatorium heeft hij via projecten zoals ‘The New Creative Producer’ bijgedragen aan de ontwikkeling van popartiesten als zelfstandige ondernemers.

Lifetime Achievement Award

De VNPF reikt jaarlijks vak-prijzen uit: de IJzeren Podiumdieren. Een bijzonder IJzeren Podiumdier is de Lifetime Achievement Award. Deze award wordt onregelmatig uitgereikt door het bestuur van de VNPF.
De Lifetime Achievement Award onderstreept de blijvende invloed van een persoon of groepen personen op de Nederlandse popmuzieksector. Eerdere winnaars waren: Leon Ramakers en Willem Venema (1997), Jan Vollaard en Gert van Veen (1998), Fons van Iersel en Piet Donker (1999), Jaap van Beusekom en Cor Schlösser (2000), Jan Willem Sligting (2002), Peter Koppen en Pierre Ballings (2004), Jerney Kaagman (2005), VPRO 3voor12 (2006), Pascal Bouma (2008), Frans Goossens en Wim Westerveld (2015), Jan Smeets, Frans Vreeke en Peter Weening (2018).