Bron

Welcome to The Village en Dagblad van het Noorden

Welcome to The Village stopt

20 juni 2023

Festival Welcome To The Village stopt definitief.

Na een uitputtende zoektocht ziet het Leeuwarder festival geen mogelijkheden om iets in de gemeente Leeuwarden te organiseren. Vooral proceduredruk staat de organisatie in de weg. De afgelopen jaren heeft het festival hard gewerkt om een mooie nieuwe plek te vinden, om daar de toekomst van en voor WTTV op te bouwen. "Die ruimte is er niet en daar balen we verschrikkelijk van".

Artistiek directeur Eva van Netten:

We hebben de afgelopen twee jaar gezocht naar een geschikte locatie om Welcome to The Village door te zetten, maar elke keer liepen we tegen muren op. We willen blijven pionieren, innoveren en het festival van de toekomst vormgeven, maar dat kan hier niet meer. Binnen de huidige structuren en alle zwaarte rondom de vergunningen blijkt er in Leeuwarden geen stip op de horizon om naartoe te werken. Er zijn geen mogelijkheden om het festival dat wij willen maken te organiseren. Hoe je de stukjes ook draait, als ze niet passen kun je eindeloos blijven puzzelen, zonder dat het iets wordt.”

Welcome To The Village werd in 2013 voor het eerst gehouden in recreatiegebied De Groene Ster bij Leeuwarden en groeide uit tot een geëngageerd, activistisch festival met veel community -projecten. De Groene Ster was de vaste plek tot en met 2019. In 2021 werd het festival tien dagen voor het los zou barsten op last van de rechter uit dat gebied geweerd, waarna ook de inderhaast opgetuigde ‘binnenstadseditie’ wegens aangescherpte coronamaatregelen niet doorging.

De gemeente ziet Welcome To The Village graag terugkeren naar de Groene Ster. Van Netten tegen het Dagblad van het Noorden: “Maar dat geeft gewoon nul zekerheid, zeker op korte termijn.”

Alternatieven

De organisatie heeft verschillende alternatieven bekeken, binnen en buiten de gemeente Leeuwarden, maar zonder resultaat. Het industrieterrein aan de Greonsweg in Leeuwarden is lange tijd een serieuze optie geweest. Dat wilde Welcome To The Village zelf ontwikkelen om er naast het eigenlijke festival het hele jaar door een kleinschalig programma te bieden, “om onszelf uit te vinden”, zegt Van Netten. ,”Maar dat is bij de gemeente stukgelopen.”

Eigenlijk wilde men op die plek in september iets kleins doen. “Alsof we Lowlands in de Prinsentuin gingen organiseren, zo voelde dat een beetje. We moesten allerlei rapporten aanleveren, terwijl we constant in onzekerheid zaten.”

De ‘binnenstadseditie’ van vorig jaar was zwaar verliesgevend, en ook verder niet optimaal. “Na één drumklap moest het buitenprogramma al naar binnen”, memoreert Chris Moorman, hoofd marketing en communicatie. Van Netten: “Wij willen een festival van de toekomst zijn, met nieuwe structuren en plekken om die te ontwikkelen. Dat kom je niet tegen op een plein.”

De raad van toezicht moet nog beslissen over opheffing van de stichting. Het is de vraag wat er gebeurt met het kantoor van het festival op industrieterrein De Zwette, waar onder de naam Het Clubhuis op zeer bescheiden schaal activiteiten plaatsvinden en waar ook verschillende kunstenaars en bedrijfjes gevestigd zijn. Men hoopt op een nieuwe hoofdhuurder die dat netwerk in stand houdt.

Van Netten: “Het is nodig voor een stad als Leeuwarden om ruimte te bieden aan heel veel culturele lagen, juist qua nieuwe ontwikkelingen. Welcome To The Village bedient daarvan een aantal. Met dit besluit vallen heel veel dingen uit elkaar.”

Het festival heeft 2400 mensen en organisaties met wie wordt samengewerkt op de hoogte gebracht van het slechte nieuws. “Dat zegt wel iets over hoe we ingebed zijn in dit veld.”

Bij de gemeente Leeuwarden ziet Van Netten “absoluut geen onwil”. Ze noemt cultuurwethouder Hein Kuiken “heel erg betrokken”. “Hij wil alles wel, maar hij loopt ook op tegen muren en dichte deuren, met die regelgeving.”

Kuiken noemt het verdwijnen “onvoorstelbaar rottig”. “Dit is zeker een kras op ons culturele profiel. Ik ben cultuurwethouder sinds 2020, en ik heb nog geen festival in de Groene Ster meegemaakt. Ik kan me goed voorstellen dat de fut eruit is.”

 

Lees hier het bericht van Welcome to The Village

Lees hier het hele artikel van het Dagblad van het Noorden