Inclusief werkgeverschap
Laastste update op 15 februari 2024
Wat betekent het om een inclusieve werkgever te zijn? Als inclusieve werkgever draait alles om gelijkheid en diversiteit. Het doel? Zorgen dat elke medewerker helemaal zichzelf kan zijn op het werk, zich welkom en gewaardeerd voelt. Dit heeft niet alleen voordelen voor de medewerkers, maar ook voor jou als werkgever. Inclusiviteit helpt bij het behouden van talentvolle werknemers, vermindert het ziekteverzuim en zorgt voor een gelukkiger en productiever team.
Wet gelijke kansen bij werving en selectie
Het bewust en onbewust maken van onderscheid bij de werving en selectie van personeel wordt bij wet verboden, zodat iedereen in Nederland een eerlijke kans op werk krijgt en beoordeeld wordt op basis van kennis en vaardigheden. Wat zijn de wettelijke kaders om arbeidsmarktdiscriminatie tegen te gaan en gelijke kansen te bieden bij werving en selectie bij werkgevers en intermediars?
Lees meer hierover op Wet Toezicht Gelijke Kansen bij Werving en Selectie: wat je moet weten – Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals (vnpf.nl)
Divers werven en selecteren hoe doe je dat?
Hoe kun je je organisatie diverser en inclusiever maken? Dat hangt af je wervings- en selectieprocedures. Je kan er alles over lezen in dit kennisdocument: Kennisdocument ‘Divers Werven en Selecteren’ (ser.nl)
Begrijp en (h)erken BIAS op de arbeidsmarkt
Bias, of vooringenomenheid, beïnvloedt de arbeidsmarkt op vele manieren. Het is belangrijk om deze vormen van bias te herkennen en te begrijpen. Bias verwijst naar de neiging om voorkeuren of vooroordelen te hebben, bewust of onbewust, die onze beslissingen en interacties op de werkplek kunnen beïnvloeden. Door deze vooringenomenheden te herkennen, kunnen we werken aan een eerlijkere en inclusievere arbeidsmarkt. Lees meer hierover op Zo werkt het – Inclusieve werving en selectie | Bias (h)erkennen op de arbeidsmarkt (inclusiefwerkgeverschap.nl)
Streven naar Diversiteit en Inclusie: Uitdagingen en Kansen
Ondanks goede bedoelingen, leidt het nastreven van diversiteit binnen organisaties niet altijd automatisch tot een inclusieve werkomgeving. Dit blijkt uit recent onderzoek. De kansen op de arbeidsmarkt zijn niet voor iedereen gelijk en hangen vaak af van de ‘groep’ waartoe iemand behoort. Werkgevers erkennen weliswaar de waarde van diversiteit en inclusie, maar het in de praktijk brengen blijkt een uitdaging. Er is duidelijk een wil om deze situatie te verbeteren, maar hoe zetten we deze goede intenties om in succesvolle acties? Dit onderzoek roept op tot een diepgaande dialoog over effectieve strategieën voor het creëren van echt inclusieve werkplekken. Lees meer over dit onderzoek Naar een inclusieve arbeidsmarkt: vijf paradoxen – Sociale Vraagstukken.